Welzijn op Recept vierkant

Bij Welzijn op Recept werken zorg en welzijn met elkaar samen. Het is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten die bij de huisarts komen, maar voor wie een niet-medische oplossing geschikter is. In plaats van medicijnen voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten naar een welzijnscoach/medewerker sociaal team. Deze bespreekt met de patiënt welke soort activiteiten bij hem/haar past en zoekt samen naar een passende activiteit.

Het is een eenvoudig concept met krachtige gevolgen. Er zijn inmiddels al bijna 100 gemeenten in Nederland aan de slag met Welzijn op Recept.

Een betere gezondheid en welbevinden door ondersteuning door de welzijnscoach en, indien de patiënt er aan toe is, aanbod van welzijnsactiviteiten.

Bij ons in de regio

De huisartsen GGZ van Mediis heeft in 2021 samen met de gemeente Gouda en gemeente Zuid-Plas een verkenning gedaan om Welzijn op Recept te starten. Het resultaat is dat er in Moordrecht en Kort Haarlem een start is gemaakt met de pilot. In Moordrecht is het echt een nieuwe pilot, in Gouda is sprake van een doorstart.

 Focusgroep

In beide gemeentes wordt gewerkt met een focusgroep. In deze focusgroep zitten vertegenwoordigers van het welzijn, de gemeente en de eerstelijn. Hier wordt in eerste instantie vooral gekeken naar de wensen en behoeften van alle partijen. Deze inventarisatie vindt momenteel plaats.

Op de hoogte houden

We houden jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom dit pilotproject. Nu al behoefte aan meer informatie? Deze vind je op welzijnoprecept.nl en José Oostendorp vertelt je er ook graag meer over.

 

­